Evaluation of the biological value
of the fruit of several hot pepper
(Capsicum annuum L.) cultivars
From Department of Horticultural Plants Nutrition
The August Cieszkowski Agricultural University of Poznań
Abstract. The biological value of the fruit of hot pepper five cultivars: ‘Cyklon’, ‘Orkan’, ‘Wulkan’, ‘Chillina’ and ‘Devilla’ was compared. It was found that the quality parameters depend on the cultivar. The highest content of dry mass was identified in cv. ‘Wulkan’ and the lowest one in cv. ‘Chillina’. On the other hand, the highest yield of dry mass, capsaicinoids and carotenoids was found in cultivars ‘Devilla’ and ‘Chillina’. A significant positive correlation between the content of dry mass and capsaicinoids was found in Polish cultivars: ‘Cyklon’, ‘Orkan’ and ‘Wulkan’. Independently of the cultivar the fruit of hot pepper accumulated the greatest amounts of potassium and nitrogen.
Key words:
hot pepper, cultivar, the biological value of fruit
Ocena wartości biologicznej owoców kilku odmian pieprzowca rocznego (Capsicum annuum L.)
Streszczenie
Porównywano wartość biologiczną owoców pięciu odmian pieprzowca rocznego: ‘Cyklon’, ‘Orkan’, ‘Wulkan’, ‘Chillina’ i ‘Devilla’. Stwierdzono zależność analizowanych parametrów jakościowych od odmiany. Największą zawartość suchej masy oznaczono u odmiany ‘Wulkan’, a najmniejszą u odmiany ‘Chillina’, natomiast największy plon suchej masy, kapsaicynoidów i karotenoidów uzyskano u odmian ‘Devilla’ i ‘Chillina’. Wykazano istotną dodatnią korelację między zawartością suchej masy i kapsaicynoidów u polskich odmian – ‘Cyklon’, ‘Orkan’ i ‘Wulkan’. Niezależnie od odmiany owoce pieprzowca rocznego gromadziły najwięcej potasu i azotu.